Ανεμόμυλοι

Ένα από τα εντυπωσιακά θεάματα του νησιού είναι οι μοναδικοί ανεμόμυλοι, παροπλισμένοι πλέον, στέκονται ακόμη στην βορειοανατολική πλευρά της χώρας και είχαν ως σκοπό την δημιουργία της πρώτης ύλης για την παρασκευή του ψωμιού, χρησιμοποιώντας τον άνεμο. Εκτός από την Ίο οι ανεμόμυλοι εξυπηρετούσαν και γειτονικά νησιά ,βοηθώντας έτσι στην επιβίωση και βελτίωση της ζωής των κατοίκων σε εκείνες τις δύσκολες εποχές.

Παλαιόκαστρο

Το Παλιόκαστρο βρίσκεται σε μια εύκολα προσβάσιμη περιοχή βορειοανατολικά του νησιού, λίγο πριν την παραλία της Ψάθης. Πρόκειται για ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου, τα οποία στέκονται στην κορυφή ενός λόφου, ο οποίος υψώνεται περίπου τριακόσια μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκτός από τα παλιά τείχη , ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στην εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας. Η μοναδική πανοραμική θέα που προσφέρει το ύψωμα αυτό στα γύρω νησιά , θα μετατρέψει την επίσκεψη αυτή ,σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Σκάρκος

Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού, είναι ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του Σκάρκου. Αποτελεί τον παλαιότερο και γνωστότερο οικισμό αυτής της περιόδου. Ο Σκάρκος απέχει μόλις πέντε λεπτά από το λιμάνι της Ίου. Η περιοχή είναι ανοιχτή στους επισκέπτες , δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την αρχιτεκτονική του μνημείου και πληθώρα αντικειμένων που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές.

Θέατρο ' Οδυσσέας Ελύτης'

Το θέατρο Οδυσσέας Ελύτης, το μοναδικό κτίσμα που φέρει το όνομα του Έλληνα ποιητή, αποτελεί αναμφισβήτητα, ένα από τα πολιτισμικά στολίδια των Κυκλάδων. Βρίσκεται στην περιοχή Τσουκαλαριά λίγα μέτρα μόνο από τους ανεμόμυλους της Χώρας. Έχει κτιστεί σύμφωνα με τα πρότυπα και την αισθητική των αρχαίων θεάτρων. Τα υλικά της κατασκευής του είναι το λευκό μάρμαρο και η τοπική πέτρα. Αμφιθεατρικά χτισμένο όπως είναι, προσφέρει εξαιρετική θέα στην παραλία του Μυλοπότα. Είναι χωρισμένο σε κερκίδες, με δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 1.100 θέσεις.

Τάφος του Ομήρου

Στη βόρεια πλευρά του νησιού ,στην περιοχή του Πλακωτού, τάφηκε σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών ο Όμηρος. Η Ίος είναι η μοναδική περιοχή που διεκδικεί την ταφή του και σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η μητέρα του ποιητή, Κριθηίδα, καταγόταν από την Ίο. Μόλις φτάσετε στο σημείο του χώρου στάθμευσης, χρειάζεται να περπατήσετε για 5 λεπτά ,ώστε να φτάσετε στο σημείο του τάφου και να απολαύσετε μαζί με το μνημείο , την μοναδική θέα στα γύρω νησιά.

Μουσεία

Το αρχαιολογικό μουσείο της Ίου βρίσκεται στη χώρα, ακριβώς στο σημείο της στάσης των λεωφορείων, και φιλοξενείται στο ισόγειο του Δημαρχείου Ιητών. Το μουσείο εκθέτει μια μεγάλη και σημαντική συλλογή αρχαίων ευρημάτων, τα οποία προέρχονται από τη μακρά ιστορία του νησιού, αρχίζοντας από την τρίτη χιλιετία Π.Χ. και μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, 08:30-15:00. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22860 91246.